Blogi

Tarinoita ja oppia palvelujohtamisen ja projektijohtamisen asiantuntijoille

Ketterät menetelmät, Projekti- ja portfoliojohtaminen

Projektijohtamisen ja ketterien menetelmien liitto

liitto

Projektimaailmassa on menty kohti ketteryyttä jo tovi, ja niinpä myös perinteisten mallien on syytä seurata trendejä. Kokeneena PRINCE2®-valmentajana olen seurannut mielenkiinnolla kehitystä ja iloinen päästessäni kertomaan PRINCE2®:ssa tapahtuneista uudistuksista. Siis jotain uutta ja jotain vanhaa on tarjolla: hyvin toimivaa ei luonnollisesti kannata heittää roskikseen.

PRINCE2® tunnetaan melko perinteisenä projektinhallinnan viitekehyksenä. Tästä huolimatta se on ollut hyvin sovellettavissa ketterään maailmaan – erityisesti viimeisimmän versionsa ansiosta. Ohjeita näiden kahden, perinteisen projektinhallinnan sekä ketterien menetelmien, yhdistämiseen löytyy monelta taholta. Axelos Ltd otti kuitenkin asiakseen rakentaa näistä saumattoman kokonaisuuden ja PRINCE2 Agile™ lanseerattiiin kesällä 2015. Näen tämän uuden mallin tervetulleena PRINCE2®:n lisäpiirteenä tai uutena soveltamistapana. Jos joko PRINCE2® tai ketterät menetelmät ovat sinulle tuttuja, tai ehkä molemmatkin, suosittelen tutustumaan tähän uuteen tulokkaaseen.

PRINCE2 Agile™ on ennen kaikkea projektihallinnan menetelmä eikä suoranaisesti sovellu jokapäiväisen prosessipohjaisen työn ohjaamiseen. Projektijohtamisessa PRINCE2® on elementissään kun taas ketterien menetelmien vahvuus näkyy tulosten aikaansaamisessa. Olennaista ei kuitenkaan ole näiden kahden menetelmän käyttö yhtäaikaisesti vaan niiden miksaaminen yhteen oikealla tavalla, jotta molemmat hyötyvät toisistaan.

Uskon PRINCE2 Agile™:n olevan tulevaisuudessa hyvin varteenotettava menetelmä, kun ketterään maailmaan haetaan yhtenäistä hallintoa ja kontrollia. Niin salkunhallinnassa kuin ohjelmajohtamisessakin tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä erityisesti johtamiseen ja ohjaukseen. Tuotoksia pitää kuitenkin saada aikaan ketterästi asiakkaan vaatimukset ymmärtäen ja viestimällä tehokkaasti. Siis kontrolloidusti ketterää! PRINCE2 Agile™:sta onkin sanottu seuraavaa: “PRINCE2 Agile, a marriage made in heaven – well Somerset actually, and with help around the globe!”

PRINCE2® Foundation ja Practitioner -kurssit löydät Oppia.fi koulutuskalenterista. Koulutusvalikoima täydentyi syksyllä 2015 myös Contribyten ketterien menetelmien kursseilla. 

Syksyllä 2016 järjestetään ensimmäinen toteutus PRINCE2 Agile™ -kurssista!

PRINCE2 Agile™ is a trade mark of AXELOS Limited – PRINCE2® is a trade mark of AXELOS Limited

 

tarja_isosaari_400x400

Tarja Isosaari

Kirjoittaja toimii Wakaru Oy:n vanhempana konsulttina. Hän on työskennellyt projektijohtamisen parissa yli 25 vuotta ja on yksi harvoista sertifioiduista Suomen PRINCE2 -kouluttajista. 

 

 

 

 

 

Lisää tästä ja muista mielenkiintoisista aiheista: oppia.fi / koulutukset / projekti- ja portfoliojohtaminen

Kysymyksiä kouluttajalle? Laita viestiä: tarja.isosaari@wakaru.fi

Comments are Closed