Oppia.fi KUMPPANI, Projekti- ja portfoliojohtaminen

Vietkö läpi projektia vai muutosta?

Changes ahead in word cloug

Valtaosassa järjestelmäprojekteja, prosessimuutoksia tai vaikkapa yritysjärjestelyitä ei ymmärretä, miten ne käytännössä vaikuttavat liiketoimintaan ja ihmisiin ja miten ihmisten päivittäiset rutiinit muuttuvat. Kun keinot ja kyvykkyys viedä muutokset käytäntöön puuttuvat, esimiehet ja henkilöstö turhautuvat ja vastustus liiketoiminnoissa lisääntyy. Ihmiset eivät muuta käyttö- tai toimintatapojaan, mikä saa muutoksen epäonnistumaan – tai ainakin tekee siitä kivuliaan.

Mistä tämä johtuu? Tyypillinen ongelma isossa osassa projekteja on se, että niissä viedään läpi projektia – tuotetaan sovittuja tuotoksia – mutta ei johdeta muutosta. Valitettavan usein muutosta ei vie läpi kukaan muukaan.

Muutos ei ole tapahtunut silloin, kun on saatu dokumentoitua uusi prosessi, muokattua organisaatio uusiksi tai rakennettua uusi työkalu – ei vaikka olisi pysytty budjetissa ja aikataulussa ja toimittu viimeisen päälle projektimallin mukaan. Muutos ei ole maalissa edes silloin, kun muutoksista on viestitty ja ihmiset ymmärtävät, mistä on kyse.

Milloin sitten muutos on tapahtunut? Vasta sitten, kun riittävän moni yksilö on onnistunut luomaan uusia tapoja, muutos alkaa näkyä operatiivisissa mittareissa ja ihmiset kokevat, että muutoksessa on onnistuttu.

Yksi menestyvän organisaation aivan keskeisistä kyvykkyyksistä on tunnistaa projektit, joilla on vaikutusta ihmisiin, ja viedä läpi muutoksia niin, että ihmiset paitsi ymmärtävät, miten heidän elämänsä muuttuu ja mitä pitää käytännössä tehdä toisin, myös alkavat oikeasti toimia uudella tavalla.

CCEA:n muutoksenhallinnan valmennuskurssit nyt tarjolla Oppia.fi kurssikalenterissa.

AuliPackalen_Ccea_600

Auli Packalén

Kirjoittaja toimii seniorikonsulttina ja markkinointijohtajana Cceassa, joka on Suomen johtava muutoksenhallintaan keskittynyt yritys. Auli toimii valmentajana 31.5.2016 ja 13.9.2016 pidettävissä ensimmäisissä muutoksenhallinnan valmennuksissa.

Lue lisää Aulista tai seuraa häntä Twitterissä. Tutustu myös Aulin blogikirjoituksiin aiheista ”Muutos = joukko yksilöitä alkaa kulkea samaan suuntaan” ja ”Kulkeeko projektisi prosessi vai työkalu edellä?”.