Yleinen

Kotitalousopettaja ja serveri ne yhteen soppii – tarina muutoksesta

cookingJ

atkuvan muutoksen sietäminen on yksi tärkeimpiä elämänhallintataitoja niin työssä kuin muussakin elämässä. Oma sietokykyni pääsi aikanaan tositestiin, kun sisäinen kotitalousopettajattareni alkoi kiinnostua tietotekniikasta. Naivisti ajattelin, että ei verkkosuunnitelman laatiminen voi sen ihmeellisempää olla kuin pullataikinan teko. Miten väärässä olinkaan.

Alan opiskelu ei sujunut kommelluksitta. Sinnikkäästi kuitenkin jatkoin ja pääsin harjoittelijaksi erään yrityksen IT-osastolle. Yrityksen HR-yksikkö huolehti, että jokainen sai roolinsa mukaista koulutusta – minä mukaan lukien. Ilman lisäkoulutusta kukaan ei olisi kyennyt hoitamaan tehtäviään kunnialla. Mitä tänään tiesit, ei huomenna enää pitänytkään paikkaansa. Teknologiat muuttuvat nopeammin kuin ihmisen mieli.

Organisaatioissa muutokset tapahtuvat hieman eri tavalla, vaikka saattavat ne toisinaan olla yhtä radikaalejakin kuin oma hyppyni lieden ääreltä tekniikan maailmaan. Muutokselle näytetään vihreätä valoa, mikäli sen mukanaan tuoma hyöty voidaan osoittaa numeroina. Ne, joita muutos todellisuudessa koskee, jäävät helposti taka-alalle.

Uusien välineiden hankinta ja tekniset asennukset ovat usein vasta puoliväli muutoksen toteuttamisessa. Pahimmassa tapauksessa henkilöstö saa muutoksesta vihiä vasta kun tietokoneen näytölle ilmestyy uusi kuvake tai toiminto. Sitä pitäisi varmaan hyödyntää jotenkin? Mutta miksi, miten, koska ja kenen kanssa? Jos homma jää puolitiehen, ei minkäänlaista kilpailuetua tai kustannussäästöä tule syntymään. 

Organisaation on viestittävä henkilöstölleen avoimesti koko muutosprosessin ajan. On kerrottava hankkeen eri vaikuttimista, aikataulusta, osallistujien rooleista ja tavoitellusta lopputuloksesta. Henkilöstö ei voi toimia uudella tavalla, mikäli heillä ei ole siihen tarvittavia valmiuksia. Uusien työkalujen käyttöön tarvitaan tuoretta osaamista. Jokaisella yksilöllä on erilaiset valmiudet oman toimintatavan muutokseen.

Henkilöstön osaamisen kehittäminen on kuin kaleidoskooppi. Tiedämme kaikki, mistä osista se koostuu, mutta joka kerta se näyttää meille erilaisen kuvion riippuen siitä, miten paljon ja miten kauan siitä liikutamme. Riittävästi ravisteltuna kuoriutuu kotitalousopettajastakin tekniikan taitaja – joka kaiken lisäksi osaa leipoa helkkarin hyviä korvapuusteja.

 

anni_aaltonen_2

Anni Aaltonen

Kirjoittaja Anni Aaltonen toimii Wakaru Oy:n avainasiakashenkilönä ja oppimisen verkkokaupan sanansaattajana. Annille tärkeintä työssään on asiakastyytyväisyyden varmistaminen ja hän on myös ylpeä Henry ry:n jäsen.

anni.aaltonen@wakaru.fi
0400 482 183
LinkedIn

 

 

 

Apuna muutoksessa Oppia.fi – oppimisen verkkokaupan koulutukset, tapahtumat ja digitaalinen sisältö liki 40 yrityksen tarjonnasta. Ota yhteyttä niin suunnitellaan teille sopiva kokonaisuus!