Projekti- ja portfoliojohtaminen

Perinteinen projektikolmio muuttuu

Nykyisin ei riitä, että projekteissa saadaan aikaan vaikkapa uusi asiakaspalvelusovellus, vaan yhä useammin kiinnitetään todella huomiota myös siihen, että odotetut hyödyt toteutuvat. Ovatpa ne sitten lisääntynyt liikevaihto, tyytyväisemmät asiakkaat tai jotain ihan muuta. Projektipäälliköillä on ja tulee jatkossa olemaan entistä merkittävämpi rooli hyötyjen elinkaaressa – määrittelystä toteutumiseen.

Tähän aiheeseen pureutuu myös Liza Hodges blogissaan ”Five ways for project managers to start realizing benefits”. Projektipäällikön on jatkossa panostettava vanhan kunnon projektikolmion kulmien (aika, raha, laajuus/laatu) lisäksi myös hyötyihin, joita projektilla tai oikeammin sen aikaansaannoksilla tavoitellaan.

Hodges mainitsee viisi asiaa, joiden avulla projektipäällikkö voi varmistaa roolinsa hyötyjen hallinnassa:

  1. Hanki ymmärrys PRINCE2-menetelmästä!
  2. Lue Agile manifesto ja Scrum-opas (ohessa linkit myös suomenkielisiin), ymmärrä siis ketteryys ja sen soveltaminen oikein!
  3. Osallistu hyötyjen ja lisäarvon määrittelyyn (yhteistyö eri osapuolten välillä on välttämätöntä)!
  4. IT-palveluhallinnan (ITSM) -osaamisesta on varmasti hyötyä, onhan useimmilla projekteilla tai niiden tuotoksilla jokin yhteys teknologiaan, jos ei suoraan niin ainakin mutkan kautta.
  5. Opiskele ja tutustu erilaisiin menettelytapoihin ja työkaluihin! Projektipäälliköt tarvitsevat kehittyäkseen myös muiden alueiden osaamista, esimerkkinä asiakaskokemuksiin perehtyminen ja niiden hyödyntäminen tai ongelmanratkaisutekniikat.

Vauhtiin pääsemiseksi meillä on tuohon ensimmäiseen kohtaan sinulle tarjolla tulevia PRINCE2-kursseja Helsingissä ja muualla Suomessa. Tervetuloa mukaan!

PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments) on projektijohtamisen “de facto”- standardiksi kehittynyt prosessipohjainen lähestymistapa ja menetelmä. PRINCE2 pyrkii luomaan hallitun ja hyvin johdetun projektinhallintaympäristön sekä tarjoamaan selkeiden prosessien ja niihin liittyvien elementtien kautta yksiselitteisen tavan kaikenlaisten projektien läpivientiin. Se tarjoaa reaalimaailmassa testattujen parhaiden käytäntöjen kautta maailmanluokan systematiikan projektijohtamiseen. PRINCE2 on erittäin laajasti hyödynnetty sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Viitekehys on vapaasti saatavilla ja sen taustalla on OGC (Office of Government Commerce).

Tarja Isosaari
Valmentaja, Wakaru

tarja_pyorea_uusi

Kirjoittaja toimii Wakaru Oy:n vanhempana konsulttina. Hän on työskennellyt projektijohtamisen parissa yli 25 vuotta ja on yksi harvoista sertifioiduista Suomen PRINCE2 -kouluttajista.

Wakaru tarjoaa vuosien kokemuksella parhaita käytäntöjä ja teknologiapalveluita asiakkaidemme liiketoiminnan ja henkilöstön jatkuvan kehittämisen tueksi. Asiakasyrityksemme lukeutuvat Suomen top 100 suurimpiin yrityksiin. Vuosittain valmennamme yli 2500 ammattilaista palvelujohtamisen ja projektijohtamisen edelläkävijöiksi. Olemme sertifioitu ja hyväksytty (ATO) koulutusorganisaatio. Asiakastyytyväisyytemme on korkea – lähes 100 % asiakkaistamme suosittelisi palveluitamme myös kollegalleen.