Artikkelit, Ketterät menetelmät, Projekti- ja portfoliojohtaminen

Hybridimalli on projektijohtamisen musta

Ketterät menetelmät alkoivat yleistyä suomalaisessa projektijohtamisessa 2000-luvun alussa. 2010-luvulla voitiin puhua jo varsinaisesta hypestä. Ketteryys oli kaikkialla, eikä se rajoittunut pelkästään projektijohtamiseen. Puhuttiin ketteristä strategioista, ketteristä organisaatioista.

Samaan aikaan projektijohtamisen omassa kuplassa alettiin virnuilla ”vesiputousmallille”, joka perustuu tarkkaan etupainotteiseen suunnitteluun ja selkeään vaiheistukseen. Kaikki merkittävät muutokset menevät tarkkaan määritellyn muutosprosessin läpi.

2020-luvulle tultua molemmat mallit ovat näyttäneet hyvät ja huonot puolensa. On totta että, esimerkiksi sellaisessa asiantuntijatyössä, jossa projektin lopputulosta voidaan rakentaa pala palalta ja ottaa käyttöön pienin askelin, ketterät menetelmät ovat vahvoilla. Sellaisissa projekteissa, joissa esimerkiksi sopimussyistä tai tuotoksen fyysisen luonteen vuoksi pikkutarkka ennakkosuunnittelu on välttämätöntä, vesiputousmalli tai tarkemmin sanottuna ennakoiva projektijohtaminen on paikallaan.

Yhä useammat organisaatiot ottavat käyttöön parhaat puolet molemmista malleista. Sekä käytännön kokemukset että tuoreet tutkimustulokset maailmalta osoittavat hybridimallin olevan tällä hetkellä selvästi yleisin.

Esimerkiksi käy p3.express -projektimalli [1].  Siinä projektin esisuunnittelu ja suunnittelu etenevät vaiheittain. Tämän jälkeen projektin toteutusvaiheessa tehdään töitä kuukauden, viikon ja päivän mittaisissa iteraatioissa, joista kullekin on oma tarkoituksensa. Projektin päättäminen sujuu taas vesiputousmallimaisesti.

Malleja, niiden variaatioita ja työkaluja on paljon. Projektipäällikkyyttä on osata valita niistä oikeat, eikä hirttäytyä sokeasti vain yhteen metodiin.

[1] https://p3.express/

Voimmeko olla avuksi?

Aaro Ollikainen
Projektijohtamisen päävalmentaja
Wakaru

Kirjoittaja on sertifioitu projektipäällikkö (PRINCE2 Practitioner, IPMA C, PMP, PRINCE2 Agile) ja projektijohtamisen valmentaja. Aarolla on yli 20 vuoden kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista ja yrityskohtaisista valmennuksista. Hän on työskennellyt esimerkiksi ICT-, infrastruktuuritoimitus-, lääke- ja asiantuntijapalvelualan yritysten sekä julkisen sektorin organisaatioiden kanssa. Aaro tunnetaan taitavana valmentajana ja coachina, joka saa aikaan konkreettisia tuloksia valmennettaviensa toiminnassa.

Wakaru tarjoaa vuosien kokemuksella parhaita käytäntöjä ja teknologiapalveluita asiakkaidemme liiketoiminnan ja henkilöstön jatkuvan kehittämisen tueksi. Asiakasyrityksemme lukeutuvat Suomen top 100 suurimpiin yrityksiin. Vuosittain valmennamme yli 2500 ammattilaista palvelujohtamisen ja projektijohtamisen edelläkävijöiksi. Olemme sertifioitu ja hyväksytty (ATO) koulutusorganisaatio. Asiakastyytyväisyytemme on korkea – lähes 100 % asiakkaistamme suosittelisi palveluitamme myös kollegalleen.