Artikkelit, IT-palvelujohtaminen

Kaikki irti ITIListä USM-metodilla, eli miten ihmeessä tätä oikein tehdään?

ITILin varhaisista versioista lähtien viitekehyksen mukana on kulkenut hokema ”Adopt & Adapt.” Vapaasti käännettynä: ”Omaksu ja sovita itsellesi sopivaksi”. Mysteeriksi on jäänyt, että miten se sovittaminen oikein kannattaa tehdä? Aihealueen eri asiantuntijat ovat tarjonneet erilaisia tapoja tehdä ITILin käytäntöön sovittaminen, mutta harvalla taholla on ollut esittää toistettavissa oleva systematiikka viedä ITILin arvolupauksen mukaiset asiat ”kulmahuoneesta konehuoneeseen”. Taikaluoti on ollut hukassa.

Taikaluotia ei valitettavasti ole aiheeseen edelleenkään tarjolla. Jokainen skenaario on erilainen IT-palvelunhallinnassa, jos ei muuten niin saman skenaarion suorittavat eri organisaatioissa eri ihmiset eri rooleista käsin. Mikä siis avuksi, kun parhaita käytäntöjä halutaan hyödyntää ESM- ja ITSM-maailmassa?

Yksi fyysisen universumin suoraviivaisimmista, yksinkertaisimmista ja helposti lähestyttävimmistä menetelmistä palveluhallinnan viitekehysten ja standardien käytännön sovittamiseksi itselle sopivaksi on Unified Service Management -metodi (USM). Voittoa tavoittelemattoman SURVUZ-säätiön luoma ja kehittämä USM tarjoaa järjestelmällisen lähestymistavan palvelunhallinnan kehittämiseksi. Jos organisaatiosi tarjoaa palveluja, systeemiajattelusta ammentava USM tarjoaa standardoidun metodin palveluhallinnan viitekehysten käytännön jalkautumiseen. Jos käytössäsi ei vielä ole ao viitekehyksiä, USM tarjoaa kaikki tarvittavat palaset palveluhallintajärjestelmän ja palveluarkkitehtuurin luomiseen ja käyttöönottoon palveluorganisaatioissa.

USM:n ytimen muodostaa pitkälle systematisoitu tapa mallintaa palveluorganisaation ja asiakkaan välinen vuorovaikutus eri muodoissaan. Kaikki lähtee palveluiden määrittelemisestä loogisesti toistettavissa olevalla tavalla. Palveluorganisaation ja asiakkaan välinen vuorovaikutus voidaan aina kuvata viiden eri loogisen ylätason prosessin ja niistä johdetun kahdeksan loogisen työnkulun avulla. Kun tämä harjoitus on tehty, on meillä käytössä konkreettinen polku eri viitekehysten käytäntöjen jalkauttamiseksi paremmalla osumatarkkuudella. Ratkaisemme loogiset asiat loogisella tasolla, ja työohjetason asiat työohjeiden tasolla. USM tarjoaa meille viimeinkin toistettavissa olevan metodin palveluhallinnan viitekehysten sovittamiseksi.

Jos olet koskaan tuskaillut esimerkiksi ITILin ”implementoinnin” kanssa, suuntaa tänne ja tarkista kalenteriisi sopivat julkiset kurssit. Jos haluat suoraan liikkeelle, klikkaa USM:n viralliselle sivustolle, johon rekisteröitymällä saat metodin perustyövälineet ilmaiseksi käyttöösi. Kyllä, luit oikein. Ilmaiseksi pääsee liikkeelle.

Kysymys: Onko kyseessä uusi ITIL?
Vastaus: Ei ole. USM on ITILin hyötyjä tavoittelevan organisaation paras kaveri.

Vinkkejä USM-osaamisen kehittämiseen

Voimmeko olla avuksi?

Mikko Korhonen
Palvelujohtamisen valmentaja
Wakaru

Kirjoittaja Mikko Korhonen on palvelunhallinnan, palvelujohtamisen ja muutosjohtamisen valmentaja ja konsultti, jonka erikoisosaamista on turhan mystiikan karsiminen ja viitekehysten sovittaminen toimiviksi käytännöiksi eri kokoisiin organisaatioihin.

Wakaru tarjoaa vuosien kokemuksella parhaita käytäntöjä ja teknologiapalveluita asiakkaidemme liiketoiminnan ja henkilöstön jatkuvan kehittämisen tueksi. Asiakasyrityksemme lukeutuvat Suomen top 100 suurimpiin yrityksiin. Vuosittain valmennamme yli 2500 ammattilaista palvelujohtamisen ja projektijohtamisen edelläkävijöiksi. Olemme sertifioitu ja hyväksytty (ATO) koulutusorganisaatio. Asiakastyytyväisyytemme on korkea – lähes 100 % asiakkaistamme suosittelisi palveluitamme myös kollegalleen.