Ketterät menetelmät, Projekti- ja portfoliojohtaminen

Mikä oikeastaan on Minimum Viable Product, MVP?

Kaikkihan siitä puhuvat. MVP. Minimum Viable Product, eli pienin toimiva tuote tai tuoteversio, on yksi yleisimpiä slangisanoja ketterässä kehittämisessä ja projektitoiminnassa.

Joskus usein käytettyjen ilmaisujen kohdalla käy niin, että sana tai lyhenne alkaa elää omaa elämäänsä. Se purkautuu useiksi tulkinnoiksi eri yrityksissä. Kun ihmiset vaihtuvat ja siirtyvät organisaatiosta toiseen on soppa valmis.

Yksi näkemys MVP:stä on, että se on jo toimiva tuoteversio, jossa on riittävästi toiminnallisuuksia, jotta asiakas tai käyttäjät voivat käyttää sitä jollain tavalla liiketoiminnassa. Termin on tiettävästi luonut ensimmäistä kertaa Frank Robinson.

Lean Start-up liikkeestään tunnettu Eric Ries on myös käyttänyt termiä paljon ja eri merkityksessä. Lean Start-up tähtää yritysideoiden validoimiseen tai pois karsimiseen sen mukaan, paljonko niistä saadaan kerättyä hyödynnettävää tietoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kehityssyklin päävaiheet ovat kehitä, kerää merkittävää tietoa ja opi.

Ajatus on hyvä, kerää asiakastietoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja jos olet epäonnistuaksesi, tee se nopeasti. Ries on joskus kertonut käyttäneensä kuusi kuukautta kehittääkseen liikeideaa, joka ei lopulta ottanut tuulta alleen. Hän ei kokenut menettäneensä kuutta kuukautta liikevaihtoa vaan kuusi kuukautta validoitua oppimista. Sarja hyvin suunniteltuja asiakaspaneeleita varhaisessa vaiheessa olisi osoittanut, että liikeidean päälle kannattaa piirtää raksit.

Piru asuu yksityiskohdissa ja väärinymmärryksiä seuraa helposti, jos kuluttaja- tai yrityspalveluiden tuotekehityksen ideoita ja terminologiaa tuodaan niiden luonnetta ymmärtämättä asiakastyöhön. Asiakas ei varmasti kiitä, jos odottaa kuuden kuukauden kuluessa saavansa jo tuotantoon vietävän minimiratkaisun, mutta saakin vain demon siitä mitä ehdotetaan tehtäväksi.

Haluatko kehittää ketteryyden osaamista?

Tässä on muutama suositus ketteryyden osaamisen kehittämiseen:

Voimmeko olla avuksi?

Aaro Ollikainen
Projektijohtamisen päävalmentaja
Wakaru

Kirjoittaja Aaro Ollikainen on sertifioitu projektipäällikkö (PRINCE2 Practitioner, IPMA C, PMP, PRINCE2 Agile) ja projektijohtamisen valmentaja. Aarolla on yli 20 vuoden kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista ja yrityskohtaisista valmennuksista. Hän on työskennellyt esimerkiksi ICT-, infrastruktuuritoimitus-, lääke- ja asiantuntijapalvelualan yritysten sekä julkisen sektorin organisaatioiden kanssa. Aaro tunnetaan taitavana valmentajana ja coachina, joka saa aikaan konkreettisia tuloksia valmennettaviensa toiminnassa.

Aaro @LinkedIn

Wakaru tarjoaa vuosien kokemuksella parhaita käytäntöjä ja teknologiapalveluita asiakkaidemme liiketoiminnan ja henkilöstön jatkuvan kehittämisen tueksi. Asiakasyrityksemme lukeutuvat Suomen top 100 suurimpiin yrityksiin. Vuosittain valmennamme yli 2500 ammattilaista palvelujohtamisen ja projektijohtamisen edelläkävijöiksi. Olemme sertifioitu ja hyväksytty koulutusorganisaatio (ATO).  Asiakastyytyväisyytemme on korkea – lähes 100 % asiakkaistamme suosittelisi palveluitamme myös kollegalleen.

Wakaru @LinkedIn